Αναζήτηση

Πολιτική

Άδοξο τέλος για τους ομογενείς

Share

Το νομοσχεδιο για τη ψήφο ομογενών δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη συνταγματική πρόβλεψη για την υπερψήφιση του από τα 2/3 της Ολομέλειας της Βουλής. Το σχέδιο νόμου έλαβε 190 θετικές ψήφους ενώ καταψήφισαν 23 βουλευτές σε σύνολο 213 παρόντων. Για την έγκρισή του απαιτούνταν 200 θετικοί ψήφοι. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 είχαν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου ήταν αδύνατο να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία που ορίζει το Σύνταγμα.

Τελικά, «Ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές από του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά αποφάσισε να αποχωρήσει από την πλειοψηφία διαμαρτυρόμενος για τα μέτρα που ισχύουν στη Βουλή λόγω του Covid.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βοριδης εξήγησε ότι για παράδειγμα αλλοδαπός με 7ετή παραμονή θα γίνεται πολίτης και ψηφίζει αλλά ο ημεδαπός, εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους αλλά δεν έχει φορολογική δήλωση δεν μπορεί να διευκολυνθεί. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος αναρωτήθηκε τι ακριβώς φοβάται η αξιωματική αντιπολίτευση. «Οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού είναι άνθρωποι που θέλουν το καλό της χώρας και έχουν ήδη ενεργό δεσμό με τη χώρα. Και λυπάμαι πραγματικά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ένα ισχυρό θεσμικό βέτο που δεν επιτρέπει απρόσκοπτα σε όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την άρνησή του για συναίνεση δε θα επιτρέψει στους ομογενείς να ασκήσουν το πάγιο, δίκαιο και συνταγματικά κατοχυρωμένο εκλογικό τους δικαίωμα. Ο Γιάννης Ραγκούζης δήλωσε: «με το νομοσχέδιό σας απροσδιόριστος αριθμός δυνητικών εκλογέων θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στους εκλογικούς καταλόγους, αποκτώντας την ελληνική ιθαγένεια και στη συνέχεια, βέβαια, και δικαίωμα ψήφου».