Αναζήτηση

Διατροφή

Αποτοξίνωση: Ισχύει ή είναι μύθος;

Share

Η αποβολή τοξινών αυτή καθαυτή δεν επιτυγχάνεται με εξαντλητική δίαιτα, αλλά μέσα από φυσιολογικές διεργασίες που φιλτράρουν τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε μέσω των τροφών και διαρκώς διώχνουν τις τοξίνες, τα νεκρά κύτταρα και άλλα βλαβερά ή περιττά συστατικά προερχόμενα από την πέψη τροφής και αλκοόλ, από φάρμακα, βακτήρια και από περιβαλλοντική μόλυνση. Την μαγική αυτή λειτουργία επιτελούν διάφορα όργανα και ιστοί του σώματος, όπως το δέρμα, το έντερο, το ήπαρ και οι νεφροί. Επομένως, είναι μύθος η αποτοξίνωση μέσω κάποιας δίαιτας ή με διάφορα προϊόντα που διαφημίζονται ως «θαυματουργά».
Διάφορα αποτοξινωτικά τσάγια ή αφεψήματα προκαλούν απλώς αυξημένη διούρηση. Πράγματι, η καλή ενυδάτωση είναι σημαντική και ο ύπνος απαραίτητος, παράλληλα αυτό που πραγματικά ενισχύει την ενέργεια, την ευεξία και την υγεία είναι μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική άσκηση, όσο βαρετό ή αυτονόητο κι αν ακούγεται ως γενική συμβουλή.
Ορισμένες από τις πρακτικές που προωθούνται στις στερητικές και ανθυγιεινές “δίαιτες αποτοξίνωσης” έχουν μεμονωμένα οφέλη για την υγεία, όπως η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν φυτικές ίνες, πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ωστόσο, το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη από μια μεγάλη ποικιλία τροφών και άρα θρεπτικών συστατικών, και δεν ζει μόνο με βιταμίνη C. Η δε φαινομενική απώλεια βάρους λόγω μονοφαγίας ή σημαντικής στέρησης θερμίδων, αποδίδεται σε απώλεια υγρών και γλυκογόνου (αποθήκης υδατανθράκων) και όχι σε απώλεια λίπους, και το βάρος που έχει χαθεί κατ’αυτόν τον παράδοξο τρόπο ανακτάται αμέσως μόλις το άτομο επιστρέψει σε μια πιο φυσιολογική πρόσληψη τροφής.