Αναζήτηση

Ατμοσφαιρική ρύπανση και Θάνατοι

Share

Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα προτεινόμενα επίπεδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα αποτρέψει περισσότερους από 50.000 θανάτους ετησίως στις ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Planetary Health.

Με βάση τα στοιχεία της πρώτης μελέτης του είδους, που κυκλοφόρησαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη (20 Ιανουαρίου) από τη EURACTIV, υπολογίστηκε ο αριθμός των πρόωρων θανάτων εξαιτίας των μικροσωματιδίων (PM) και του διοξειδίου του αζώτου (NO2) σε περισσότερες από 1.000 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, κατατάσσοντας τις πόλεις από το υψηλότερο έως το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε χαμηλότερα από τα συνιστώμενα επίπεδα του ΠΟΥ θα μπορούσε να αποτρέψει 51.213 πρόωρους θανάτους ετησίως, ενώ ενισχύοντας τη φιλοδοξία και μειώνοντας πέρα από τα συνιστώμενα επίπεδα τους ρύπους, θα μπορούσαν να αποτραπούν υπερδιπλάσιοι θάνατοι. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια σημαντική περιβαλλοντική αιτία ασθενειών και θανάτων σε όλο τον κόσμο, με τις πόλεις να αποτελούν τα κύρια σημεία εστίασης της ρύπανσης και των ασθενειών. Προηγούμενη έρευνα έχει αξιολογήσει, σε επίπεδο κρατών όμως, τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες έρευνες, η συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε υψηλή ανάλυση της τάξης των 250 τετραγωνικών μέτρων, σε αντίθεση με τα 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες μελέτες, καθώς επίσης και δεδομένα θνησιμότητας για συγκεκριμένες πόλεις.  Η μελέτη ταξινόμησε επίσης τις πόλεις χρησιμοποιώντας βαθμολογία επιβάρυνσης θνησιμότητας με βάση τα ποσοστά θνησιμότητας, το ποσοστό της αποτρέψιμης θνησιμότητας και τα χρόνια ζωής, που χάθηκαν εξαιτίας του κάθε ατμοσφαιρικού ρύπου.

 Η Μαδρίτη βρέθηκε να έχει το υψηλότερο φορτίο θνησιμότητας εξαιτίας του ΝΟ2, με 206 εκτιμώμενους θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με βάση τα ανώτερα επίπεδα που έχουν τεθεί από τον ΠΟΥ, ενώ 2.380 θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί στα χαμηλότερα επίπεδα, νούμερα που αντιπροσωπεύουν 0,6% και 7% των ετήσιων θανάτων αντίστοιχα. Οι μεγαλύτερες πόλεις και οι πρωτεύουσες της Δυτικής και Νότιας Ευρώπης κατατάχθηκαν στην υψηλότερη θέση σε σχέση με το φορτίο θνησιμότητας εξαιτίας του NO2, συμπεριλαμβανομένης της Αμβέρσας στο Βέλγιο, του Τορίνο στην Ιταλία και του Παρισιού.