Αναζήτηση

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους μεταναστες

Share

Σημαντικό όπλο στη μάχη της Ελλάδας για το Μεταναστευτικό αποτελεί η πρόσφατη απόφαση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την οποία δικαιώθηκε η Ισπανία για την απόφασή της να απελάσει μαζικά τους μετανάστες που προσπάθησαν να εισβάλουν παράνομα στη χώρα. Αυτή η απόφαση εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς η χώρα μας νομιμοποιείται να προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις προς την Τουρκία.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η απόφαση δίνει όπλα στην Ελλάδα, προκλήθηκε μεγάλη συζήτηση για το εάν τελικά μπορεί να αξιοποιηθεί νομικά. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Λίνος Σισιλιάνος, πιεζόμενος αποκαλυψε ότι υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις η ιστορική ετυμηγορία μπορεί να εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση και να δώσει μία ανακούφιση στην χώρα μας.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα, γιατί σίγουρα αφορά τα χερσαία σύνορα στον Έβρο, ενώ το άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι κανένας από τους αιτούντες άσυλο στη χώρα μας δεν είχε εισέλθει εντός της ελληνικής επικράτειας μέσω νόμιμων διαδικασιών.