Αναζήτηση

SBhealthpress SBΠρωτοσέλιδα

Η μεγάλη έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας για τις συναλλαγές του ΚΕΕΛΠΝΟ

Share

Η πρώτη περίπτωση που ελέγχθηκε από τις εισαγγελικές αρχές αφορά επιχορηγήσεις ύψους 749.000 ευρώ του ΚΕΕΛΠΝΟ σε μεγάλη μητρόπολη της Αττικής. Σύμφωνα με το αποδεικτικό υλικό που συνέλεξαν οι εισαγγελείς, η μητρόπολη φέρεται να έλαβε 18 επιχορηγήσεις μέσα σε διάστημα 26 μηνών, παρότι κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν από τον κανονισμό λειτουργίας του κέντρου. Οι επιχορηγήσεις αφορούσαν θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων απόρων και μεταναστών, υγειονομικό υλικό για τη Λωρίδα της Γάζας και κατασκηνώσεις μεταναστών και προσφύγων, όμως φαίνεται ότι δεν αξιοποιήθηκαν γι’ αυτούς τους σκοπούς, αλλά δαπανήθηκαν από τη μητρόπολη σε αόριστες δαπάνες φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Η δεύτερη περίπτωση έχει να κάνει με μία σύμβαση του 2009 μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκτυπωτικής εταιρείας, που σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα φαίνεται να ήταν εικονική. Η σύμβαση προέβλεπε την εκτύπωση 1,5 εκ. φυλλαδίων με ενημερωτικό υλικό για τη γρίπη αξίας 196.052 ευρώ, τα οποία θα διανέμονταν σε γήπεδα της Super League. Φαίνεται όμως πως μοιράστηκαν σε γήπεδα με 126 χιλιάδες φιλάθλους, χωρίς να έχει προκύψει ότι τα υπόλοιπα φυλλάδια μοιράστηκαν ή αποθηκεύτηκαν κάπου, παρότι πληρώθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η τρίτη υπόθεση αφορά το ποσό των 232.050 ευρώ που φέρεται να δόθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ένα portal υγείας το 2009, χωρίς όμως να υπάρχει σύμβαση που να περιγράφει την αιτιολογία καταβολής των χρημάτων. Το εισαγγελικό πόρισμα καταλήγει ότι η εταιρεία του portal συστάθηκε λίγους μήνες πριν, χωρίς να έχει προσωπικό και ένα μήνα μετά την καταβολή του ποσού μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης. Το μοναδικό της τιμολόγιο ήταν αυτό με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την δημιουργία ενός «υποτιθέμενου Κέντρου ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τη γρίπη» το οποίο δεν προέκυψε τελικώς ότι δημιουργήθηκε.

Η τέταρτη περίπτωση αφορά στην έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού, η οποία αποφασίστηκε από το Δ. Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ τον Ιούλιο του 2008. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα η περιουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβαρύνθηκε κατά 180.240 ευρώ καθώς εκδόθηκε μία και μοναδική έκδοση ενώ καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά σε 6 δημοσιογράφους με μόνον έναν εξ αυτών να φαίνεται ότι εργάστηκε.

Η πέμπτη υπόθεση αφορά την οικονομική ενίσχυση εταιρείας επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, δόθηκαν προκαταβολικά 750.000 ευρώ για τη διοργάνωση εκδήλωσης, το συνολικό κόστος της οποίας ωστόσο ανήλθε σε 253.519 ευρώ, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ. Για το περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ που καταβλήθηκε επιπλέον δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.Πηγή: ://www.iefimerida.gr”