Αναζήτηση

Ομορφιά

Ξηροδερμία και ενυδατωση

Share

Είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της ξηροδερμίας η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης της επιδερμίδας καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Το δέρμα γίνεται τραχύ και υπάρχει μονίμως αυτή η αίσθηση τραβήγματος.


Είναι εύκολο να αναγνωριστεί η ξηροδερμία τόσο από την όψη, όσο και από την αφή. Το ξηρό και τραχύ δέρμα έχει κοκκιώδη και τραχιά υφή. Επίσης, το δέρμα με ξηρές, άγριες πλάκες συνήθως σκάει και απολεπίζεται. Αυτή η ξηροδερμία μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα, κυρίως στα πόδια. Μεγάλες λευκές πλάκες φεύγουν από μεγάλες περιοχές του δέρματος.


Το ξηρό και τραχύ δέρμα οφείλεται στην έλλειψη υγρασίας και στην αφύσικη απολέπιση. το δέρμα γίνεται τραχύ λόγω των αλλαγών στον υδρολιπιδικό μανδύα της επιδερμίδας. Το νερό εξατμίζεται με ασυνήθιστα γρήγορο ρυθμό και το δέρμα χάνει τη φυσική του υγρασία, με αποτέλεσμα την αφύσικη απολέπιση. Τα κύτταρα συσσωρεύονται σε συστάδες και παραμένουν στην επιδερμίδα αντί να απορρίπτονται. Έτσι οι φολίδες φαίνονται έντονα και το δέρμα είναι τραχύ στην αφή. Τ

Προηγούμενο άρθρο