Αναζήτηση

SBblogs SBΠρωτοσέλιδα

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η ακρίβεια

Share

Η αύξηση των τιμών αποτελεί πονοκέφαλο για πολλά χαμηλότερων εισοδημάτων νοικοκυριά, αλλά και για την ΕΚΤ, η οποία τελεί υπό πίεσιν για την αύξηση των επιτοκίων, ώστε να ανασχεθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, πράγμα που εμπεριέχει το ρίσκο της ανάσχεσης και της οικονομικής ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των τιμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει στο υψηλότερο σημείο, στο 4,8% σε ετήσια βάση, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 και θα υποχωρήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η Eurostat δημοσίευσε ρεκόρ ποσοστό πληθωρισμού 5,1% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, πολύ υψηλότερο του στόχου του 2% που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Κομισιόν προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ μόνο το επόμενο έτος, στο 1,7% για το 2023.

Η Λαγκάρντ εξέπληξε την περασμένη εβδομάδα τους παρατηρητές αλλάζοντας τόνο σχετικά με τον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι τα ρίσκα της διατήρησης σε υψηλά επίπεδα των τιμών βραχυπρόθεσμα είναι υψηλά και δεν απέκλεισε την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Οι γεωπολιτικές εντάσεις περί την Ουκρανία συνιστούν επίσης σοβαρό κίνδυνο. Η Ρωσία είναι ο πρώτος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και μία πολεμική αναμέτρηση με την Μόσχα θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές της ενέργειας σε απροσμέτρητα ύψη.