Αναζήτηση

Άρθρα

«οι Εκκλησίες οφείλουν να εργάζονται για την αποκατάσταση της ειρήνης”

Share

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου . Απο τη Χίο έστειλε μήνυμα για το πόλεμο στην Ουκρανία.

«Οι εθνοφυλετικές εξάρσεις δεν βοηθούν και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογούν καμία αιματοχυσία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι Εκκλησίες οφείλουν να εργάζονται για την αποκατάσταση της ειρήνης, ακολουθώντας το παράδειγμα του Οικουμενικού μας Πατριάρχη που οδηγεί δεκαετίες τώρα την Ορθοδοξία σε ήρεμα λιμάνια».«υπήρξαν αλληλοσυγκρουόμενες και αλληλοκατηγορούμενες δικαιοδοσίες» σημείωσε πως ο Οικουμενικός Θρόνος επιχείρησε σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Μόσχας να επιλύσει το θέμα. Όμως το Πατριαρχείο Μόσχας, όπως είπε, ανέβαλε, υποβάθμισε και τελικά διέκοψε τις προσπάθειες επίλυσής του. «Μετά την ανειλικρινή στάση του Πατριαρχείου Μόσχας, αφού και την τελευταία στιγμή δεν παρέστη στην οικουμενική σύνοδο της Κρήτης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του Ουκρανικού, λύση που ακολούθησαν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και οι Εκκλησίες της Ελλάδος και της Κύπρου.

«Οι αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν ακολουθούσαν τον παραλογισμό της Μόσχας και μνημονεύουν τον Πατριάρχη Μόσχας, ενώ το Πατριαρχείο Μόσχας είναι απομονωμένο. Και κάνει λάθη τακτικής, όπως πρόσφατα με την εισπήδηση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, εξαγοράζοντας τους φτωχούς ιερείς της Αφρικής».