Οι επιχειρήσεις ανεβάζουν (;) τα ποσά των μισθών
Share

Το χάος στην ελληνική αγορά δεν βρίσκει διέξοδο, αφού τα πράγαματα στην οικονομία γίνονται όλο και πιο δραματικά τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Από την πλευρά τους, οι ελληνικές επιχειρήσεις, δεν βρίσκουν ικανά στελέχη, καθώς θεωρούν «μη ρεαλιστικές» τις απαιτήσεις όσων αναζητούν εργασία ενώ οι υποψήφιοι εργαζόμενοι «προτιμούν» την ανεργία από τις αποδοχές που τους προσφέρονται, στους χώρους εργασίας.
Σε αύξηση των μισθών – έστω και μικρή – προσανατολίζεται το 75% των ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να βρει το κατάλληλο προσωπικό, ενώ την ίδια ώρα οι εταιρείες τεχνολογίας δηλώνουν πως αναζητούν νέους εργαζομένους, αλλά «σκοντάφτουν» στις υψηλές μισθολογικές προσδοκίες των υποψηφίων για την δουλειά. Πράγμα που κάνει ακόμα δυσκολότερες τις προσλήψεις των νέων ατόμων αλλά και την δουλειά των επιχειρήσεων ακόμα πιο εξοντωτική.
Αυτός λοιπόν, είναι και ο κύριος λόγος που ελληνική αγορά οδηγείται σε αδιέξοδο, όσοι αναζητούν δουλειά προτιμούν τα επιδόματα της ανεργείας απο τους χαμηλούς μισθούς που δίνονται και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να στελεψωθούν σωστά. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγο καιρό, απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες τούς είχε προτρέψει «να πληρώσουν περισσότερο προκειμένου να βρουν εργαζομένους».
Τον τελευταίο καιρό καταγράφηκε η προθυμία του 75% των επιχειρήσεων να αυξήσουν τους μισθούς σε ποσοστά της τάξεως του 1% έως 5%, ενώ μόλις το 4% των επιχειρήσεων σχεδιάζει αυξήσεις άνω του 16%. Παρ’ όλα αυτά το 72% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι η προσέλκυση ικανών στελεχών αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις της εποχής.
Η δεξαμενή των υποψηφίων με σχετική εργασιακή εμπειρία και δεξιότητες είναι περιορισμένη, δυσχεραίνοντας σημαντικά τη στρατηγική προσλήψεων των επιχειρήσεων πληροφορικής και τεχνολογίας στην Ελλάδα (48%). Όταν γίνεται αναφορά σε αυτό τον κλάδο είναι λογικό οι απαιτήσεις είναι να είναι ελαφρώς πιο ανεβασμένες. Το 77% των εργαζομένων σε αυτές τις δουλειές αποφασίζει να εγκαταλείψει την τρέχουσα θέση εργασίας του για να λάβει πιο υψηλές αποδοχές ή καλύτερη συνθήκη εργασίας.
Τέλος, διαπιστώνεται ότι η αύξηση της απασχόλησης που παρατηρείται την τελευταία διετία προέρχεται κυρίως από εποχιακούς κλάδους παραγωγής με χαμηλή παραγωγικότητα, υψηλό αριθμό εργάσιμων ωρών και χαμηλές απολαβές.