Αναζήτηση

Οι πρόωροι πανηγυρισμοί για την χλωροκίνη

Share

Aν και πασίγνωστο στο χώρο του το όνομα του Γάλλου καθηγητή Ιατρικής, Ντιντιέ Ραούλ, έγινε παγκοσμίως γνωστό μετά την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων από τη δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης σε 24 Γάλλους που είχαν προσβληθεί από την Covid- 19, τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Tις τελευταίες εβδομάδες ο Ραούλ εργάζεται συστηματικά πάνω στον κορωνοϊό. Η περιορισμένης κλίμακας έρευνά του έδειξε υποσχόμενα αποτελέσματα στη Μασσαλία όπου χορηγήθηκε χλωροκίνη (Plaquenil) σε 24 ασθενείς της νόσου Covid-19 και έξι μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας ο κορωνοϊός εξαφανίστηκε στο 75% των περιπτώσεων.

Αποφεύγοντας τους πρόωρους πανηγυρισμούς ο ίδιος δεν θέλησε να το σχολιάσει. Άλλωστε η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα γίνουν νέες κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε περισσότερους ασθενείς, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να στηρίζουν αδιάσειστα τα ευρήματα.

Δεν παύει, όμως, να είναι υποσχόμενη, όπως επεσήμανε και ο υπουργός Υγείας της Γαλλία, Ολιβέ Βεράν. «Έλαβα υπόψη μου τα αποτελέσματα κι έδωσα την έγκριση για τη διενέργεια μεγαλύτερης δοκιμής το συντομότερο δυνατό σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών από άλλες ομάδες», είπε. Τόνισε δε ότι ελπίζει οι νέες δοκιμές να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα του καθηγητή Ραούλ, που συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την ανάσχεση του νέου κορωνοϊού.