Αναζήτηση

SBΠρωτοσέλιδα Ψυχολογία

Παγκοσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Share

Η πρόληψη των αυτοκτονιών είναι το θέμα που θέτει ο Παγκοσμιος Οργανισμος Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, σήμερα. Ο Οργανισμός θεωρεί, επίσης, προτεραιότητα την προαγωγή της ψυχικης υγειας , μεταξύ άλλων, μέσα από την κοινοτική ψυχιατρική. Δηλαδή την παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς μέσα στην κοινότητα, χωρίς να απομακρύνονται από το φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, παρά το ότι τα ποσοστά αυτοκτονιων είναι χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες, όταν ένα άτομο εκφράζει αυτοκαταστροφικές σκέψεις, δεν πρέπει να το αγνοούμε, λένε οι ειδικοί επιστήμονες. Τα κύρια ζητήματα, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες είναι οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες την πρώτη θέση έχει η κατάθλιψη. Από την άλλη, στην Ελλάδα χρειάζεται συνολική οργάνωση της ψυχικής υγείας.

Για τα θέματα αυτά το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Δημήτρη Πλουμπίδη και την επιστημονική διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ) Αλίκη Γρηγοριάδου, το οποίο ήταν το πρώτο κέντρο στην κοινοτική ψυχιατρική στην Ελλάδα.

Περίπου 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο στον κόσμο, δηλαδή ένας άνθρωπος κάθε 40 λεπτά, ενώ υπολογίζεται ότι, την ίδια στιγμή, γίνονται είκοσι απόπειρες αυτοκτονιας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα θύματα είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών, αλλά η αυτοκτονία παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 παγκοσμίως. Η Ελλάδα έχει ποσοστά αυτοκτονιών περί τις 4 στις 100.000 κατοίκους, ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Τα χρόνια της κρίσης 2011-2014 οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα σημείωσαν σημαντική αύξηση, χωρίς όμως να ξεφύγουν από ποσοστά 4,2 -4,3. Κυρίως έπληξαν άνδρες, αλλά και γυναίκες μέσης ηλικίας. Από το 2015 και μετά οι αυτοκτονίες μειώθηκαν, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Πλουμπίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.