Αναζήτηση

Περιφέρεια Αττικής : «Με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες η προμήθεια μασκών”

Share

«Η Περιφέρεια Αττικής στοχοποιείται από το ΣΥΡΙΖΑ για καθαρά μικροκομματικούς λόγους, κι όχι γιατί οι πράξεις μας στρέφονται κατά του δημοσίου συμφέροντος. Γιατί όποια πέτρα κι αν σηκώσεις σε αυτή τη χώρα, σε όποιο βοσκοτόπι κι αν βρεθείς, θα βρεις κι ένα σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζεται από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής. Για την προμήθεια μασκών η Περιφέρεια αναφέρει ότι αυτή έγινε «με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες και σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που προμηθεύθηκαν μάσκες άλλοι δημόσιοι φορείς».

Η Περιφέρεια Αττικής αναφέρει ότι προχώρησε σε τέσσερις διαφορετικές διαδικασίες:

Η πρώτη διεξήχθη στις 3 Απριλίου 2020, στην αρχή της πανδημίας, «την περίοδο που υπήρξε τεράστια έλλειψη μασκών από την αγορά, επικρατούσαν συνθήκες Φαρ Ουέστ, όπου και είχαν διακοπεί οι πτήσεις και δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν ούτε καν οι ανάγκες του συστήματος υγείας». Την περίοδο εκείνη, που οι μάσκες στην αγορά πωλούνταν μέχρι και 2 ευρώ,  η περιφέρεια  μπόρεσε και εξασφάλισε 200.000 μάσκες, έναντι 160.000 ευρώ (0,79 ευρώ η μία), με την απολύτως νόμιμη μέθοδο της απευθείας διαπραγμάτευσης που προβλεπόταν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Μαρτίου του 2020, για αγορά υλικού για την αντιμετώπιση της covid».

Στις 13 Απριλίου του 2020, «με την ίδια πάλι νόμιμη διαδικασία», εξασφαλίσαμε επιπλέον 300.000 μάσκες, έναντι 234.000 ευρώ (0,75 ευρώ η μία). Η δεύτερη αυτή προμήθεια αφορούσε την προστασία του προσωπικού της περιφέρειας, για τη διανομή μασκών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τη διανομή σε δήμους και το προσωπικό τους, σε εργαζόμενους στην αστυνομία και την πυροσβεστική, σε μονάδες υγείας της Αττικής και σε ιδιώτες γιατρούς.

Στις 29 Ιουλίου 2020, «με την ίδια νόμιμη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης», η Περιφέρεια προχώρησε σε μια τρίτη προμήθεια 500.000 μασκών , έναντι 225.000 ευρώ (0,41 ευρώ η μία). «Ποσό σημαντικά χαμηλότερο από ότι στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, αφού στο μεταξύ είχαν αλλάξει οι συνθήκες στην συγκεκριμένη αγορά υλικού και η κατάσταση είχε ομαλοποιηθεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Την 1η Φεβρουαρίου 2021 η Περιφέρεια προχώρησε και σε τέταρτη προμήθεια 1.725.000 μασκών, έναντι του ποσού των 54.000 ευρώ(0,03 ευρώ η μία). Μεγάλο μέρος των μασκών αυτών, θα παραδοθεί στα σχολεία της Αττικής, με την επανέναρξη της δια ζώσης λειτουργίας τους.

«Όλες οι αποφάσεις είναι απολύτως διαφανείς και αναρτημένες στη Διαύγεια», αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχουν σκοτεινά σημεία».