Αναζήτηση

Τζ Σόρος: τα σενάρια διάλυσης μιας ατελούς ένωσης

Share

Τζορτζ Σόρος, υποστηρίζει ότι η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να επιφέρει ακόμη και το τέλος της Ένωσης. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Independent o Σορος εξέφρασε αμφιβολίες για την ικανότητα της ΕΕ -μιας «ατελούς ένωσης», όπως την αποκάλεσε – να επιβιώσει χαρακτηρίζοντας πηγή ανησυχίας την πρόσφατη απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να δώσει προθεσμία τριών μηνών στην ΕΚΤ για να αιτιολογήσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, αμφισβητώντας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στην ίδια συνέντευξη ο Τζορτζ Σόρος υποστήριξε ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη “Προκαλεί κατάπληξη ως εκ τούτου πόσο απροετοίμαστες ήταν οι χώρες για κάτι τέτοιο (…) Μαθαίνουμε πολύ γρήγορα και τώρα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τον ιό απ’ όσα ξέραμε όταν πρωτοεμφανίστηκε, αλλά πυροβολούμε εναντίον ενός κινούμενου στόχου επειδή ο ιός αλλάζει γρήγορα. Θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα για την ανάπτυξη εμβολίου. Κι ακόμη κι όταν θα έχουμε αναπτύξει εμβόλιο, θα πρέπει να μάθουμε πως να το αναπροσαρμόζουμε κάθε χρόνο γιατί ο ιός πιθανότητα θα μεταλλάσσεται. Είναι αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο και με το εμβόλιο της γρίπης», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον η πανδημία του κορωνοϊού ο Σόρος παραδέχθηκε ότι όλα είναι υπό εξέταση: «Δεν θα επιστρέψουμε ξανά εκεί που ήμασταν, όταν ξεκίνησε η πανδημία. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά είναι και το μόνο που είναι βέβαιο. Όλα τα άλλα είναι υπό εξέταση. Δεν νομίζω ότι γνωρίζει κανείς πώς θα μετεξελιχθεί ο καπιταλισμός»…