Αναζήτηση

Εκδηλώσεις

«Όταν η ψυχή χορεύει»

Share

Εκδήλωση λόγου, μουσικής και χορού, με τίτλο «Όταν η ψυχή χορεύει», διοργανώνει στις 5 Δεκεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ. «Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία» θα είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Άγγελος Στεργίου.

«Η αντιμετώπιση των αναπήρων εξελίσσεται από τον Καιάδα και τις ευγονικές παρεμβάσεις (επιλεκτική άμβλωση εμβρύων) στην ισότητα των ευκαιριών και τη συλλογική ευθύνη για την αντιμετώπιση της αναπηρίας. Το ζητούμενο είναι η ένταξη των αναπήρων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Το μέγεθος του προβλήματος σημαντικό, περίπου το 10% της κοινωνίας είναι άτομα με αναπηρίες» επισημαίνει ο κ. Στεργίου. Ο κ Στεργίου στη διάλεξή του θα αναφερθεί στη Διεθνή Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες του 2006 (κυρωτικός ν. 4074/12), η οποία αποτελεί ορόσημο για καθιέρωση κοινωνικού μοντέλου, καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων των αναπήρων.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης. Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης θα προλογίσουν ο πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer «Ο Άγιος Νικόλαος», καρδιοχειρουργός Χρήστος Βουχάρας και η νομικός και καθηγήτρια Ικανότητας Χορού, Ανυσία Κουκουθάκη. Συμμετέχουν οι: χορεύτρια Μαριάννα Γκιργκινούδη, μουσικός-συνθέτης Μανώλης Κουτσουνάνος, ο χορευτής Γιώργος Γεράκης και ο χορευτής-μουσικός Αλέξανδρος Χάτσιος.