Αναζήτηση

Φάρμακο

Pfizer: νεα στοιχεία για το εμβόλιο

Share

«Περί τα τέλη Οκτωβρίου θα γνωρίζουμε αν το εμβόλιο που αναπτύσσουμε θα είναι αποτελεσματικό», ανέφερε σήμερα ο CEO και πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα.
Συμμετέχοντας σε διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ των μελών της IFPMA (της διεθνούς ομοσπονδίας παραγωγών φαρμάκων και ενώσεων), ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού εξήγησε ότι γίνεται ένας αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση των κλινικών μελετών του εμβολίου που αναπτύσσει με τη συνεργασία της γερμανικής εταιρείας
 BioNtech. Στην κλινική δοκιμή φάσης 3, που ξεκίνησε τον Ιούλιου σε ΗΠΑ και Ευρώπη, έχουν ήδη εγγραφεί 23.000 εθελοντές.

Τα νεότερα δεδομένα από την φάση Ι της κλινικής μελέτης που έδωσαν στη δημοσιότητα η Pfizer και η BioNtech αφορούν στην ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του BNT162 mRNA.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, η χορήγηση και δεύτερης δόσης του εμβολίου είχε ως αποτέλεσμα επτά ημέρες μετά την έγχυση να καταγραφούν 3,8 φορές περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα στον οργανισμό των εθελοντών 18-55 ετών συγκριτικά με την ομάδα 38 ασθενών που είχαν αναρρώσει . 65-85 ετών το εμβόλιο συνέβαλε στην παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων 1,6 φορές περισσότερα από την ομάδα αυτών που είχαν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την ισχυρή αποτελεσματικότητα του BNT162 mRNA σε νέους και ηλικιωμένους εθελοντές, ενώ δείχνουν ότι γίνεται καλά ανεκτό από τον οργανισμό τους. Στο 20% των συμμετεχόντων παρατηρήθηκε μόνο πυρετός σε μέτρια επίπεδα.