Αναζήτηση

SBΠρωτοσέλιδα Διατροφή Οικονομία

Το ελαιόλαδο ανέβηκε στα ύψη

Share

Το ελαιόλαδο αποτελεί τον πρωταγωνιστή της μεσογειακής διατροφής και ήδη από τα αρχαία χρόνια οι πρόγονοί μας είχαν αντιληφθεί την αξία του. Η Ελλάδα αποτελεί σταθερά μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτή τη στιγμή η τιμή του ελαιόλαδου έχει φτάσει στα ύψη.

Από εδώ και πέρα η τιμή του λαδιού θα είναι υψηλή, ενώ εκτιμάται, ότι θα ανέβει ακόμα περοσσότερο. Χρυσό θα το πληρώνουν οι καταναλωτές, για να το βάζουν στη διατροφή τους πλέον, λόγω της κλιματικής κρίσης. ‘Ηδη, οι παραγωγοί πωλούν το χύμα ελαιόλαδο στα 150-170 ευρώ τον τενεκέ, από 60-80 ευρώ που ήταν πριν από δύο χρόνια, η τιμή του έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ το λίτρο.

Οι τιμές των προϊόντων έχουν ανέβει λόγω του πλυθορισμού και για να φτιάξει κάποιος μία χωριάτικη σαλάτα θέλει τα τριπλά χρήματα από ότι παλιότερα. Μεγάλο πρόβλημα -γύρω από τον πρωτογενή τομέα- έχει δημιουργήσει η πλημμύρα στη Θεσσαλία και οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες. Πολλά από τα προϊόντα θα πήγαιναν για εξαγωγές αλλά και στην τοπική αγορά. Μετά την καταστροφή αυτή, οι τιμές των προϊόντων έχουν φτάσει στα ύψη, όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά και σε όλη τη χώρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το αγγούρι που έχει φτάσει το 1,07 ευρώ, ενώ πριν με αυτό το ποσό έπαιρνες τρία.