Αναζήτηση

Υγεία

Eurostat : Το στατιστικό πορτραίτο για τη ζωή των ανδρών και των γυναικών στην ΕΕ

Share

Η ζωή είναι γεμάτη ορόσημα, όπως η έναρξη του σχολείου, η ενηλικίωση, η εγκατάλειψη του πατρικού σπιτιού και η πρώτη δουλειά, ο γάμος, η γέννηση των παιδιών, η συνταξιοδότηση κλπ, και υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών.
Η Eurostat έχει δημοσιεύσει ένα στατιστικό πορτραίτο για τη ζωή των ανδρών και των γυναικών στην ΕΕ, τις ομοιότητες και τις διαφορές που υπάρχουν στα διάφορά στάδια της ζωής τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, κατά μέσον όρο στην ΕΕ, το 2016, οι γυναίκες εγκατέλειπαν το πατρικό τους δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τους άνδρες (σε ηλικία 25 ετών οι γυναίκες και 27 οι άνδρες). Επίσης, οι γυναίκες παντρεύονται νωρίτερα σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη, με μια διαφορά ηλικίας, κατά τον πρώτο γάμο, άνω των 3 ετών στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία, ενώ αυτή η διαφορά ήταν μικρότερη από 2 έτη στην Ιρλανδία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σχετικά με τη γέννηση του πρώτου παιδιού, στην ΕΕ το 2015 οι γυναίκες ήταν κατά μέσον όρο στην ηλικία των 29 ετών: μεταξύ 26 ετών στη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία και έως σχεδόν 31 ετών στην Ισπανία και την Ιταλία.
Άλλη μία σημαντική διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι το προσδόκιμο ζωής. Σε όλα τα κράτη μέλη οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες – ο μέσος όρος στην ΕΕ το 2015 ήταν 83,3 έτη για τις γυναίκες και 77,9 έτη για τους άνδρες, δηλ. διαφορά 5,5 ετών.
Λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες στην ΕΕ, με 105 γυναίκες ανά 100 άνδρες (5% περισσότερες) το 2016. Σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη οι γυναίκες ήταν περισσότερες από τους άνδρες, με τις μεγαλύτερες διαφορές στη Λετονία (18% περισσότερες), τη Λιθουανία (17% περισσότερες) και την Εσθονία (13% περισσότερες), ενώ στο Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και τη Σουηδία οι άνδρες ήταν κατά τι περισσότεροι από τις γυναίκες.
Όσον αφορά τους νέους μέχρι 18 ετών, παρατηρείται ότι ισχύει το αντίθετο, με τους νεαρούς άνδρες να είναι κατά 5% περισσότεροι από τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας. Από την άλλη πλευρά, στην ομάδα των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, οι γυναίκες είναι περισσότερες κατά 33%.
Εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι γυναίκες και οι άνδρες -ως ζευγάρι, άγαμες/οι, με ή χωρίς παιδιά- εντοπίζονται αρκετές διαφορές. Στην ΕΕ το 2016, το 7,7% των γυναικών ηλικίας 25-49 ετών ζούσαν μόνες τους με παιδιά, σε σύγκριση με το 1,1% των ανδρών της ίδιας ηλικίας. Για τους άγαμους χωρίς παιδιά στην ίδια ομάδα ηλικιών, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9,5% για τις γυναίκες και 16,1% για τους άνδρες.
Μια άλλη ομάδα όπου παρατηρούνται μεγάλες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι η ομάδα άγαμων ηλικίας άνω των 65 ετών: το ποσοστό των ηλικιωμένων γυναικών που ζουν μόνες (40,1%) ήταν διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών (19,7%).
Σε άλλες ομάδες υπάρχουν μικρές διαφορές. Στην ομάδα νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών, το 8,2% των γυναικών και το 7,8% των ανδρών ζουν μόνοι τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους ζουν ως ζευγάρι: το 44,9% των γυναικών και το 48,2% των ανδρών ηλικίας 15 ετών και άνω στην ΕΕ ζουν ως ζευγάρι.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ